Thursday, July 14, 2016

APRICOT JAM / GEM DE CAISE

        
           3 lb apricot (to  obtain  2 lb pitted apricot)
            2 lb sugar
             juice of one lemon



For apricot jam we chose beautiful, untainted and not very ripe apricot.
This recipe is good for no more than 2 lb apricot, pitted. For more jars, use another 2 lb pitted apricot. 




   MY NOTE: the recipe require  to peel the apricots, but one can cut each half, in half, Instead of peel them, which is very laborious work..

Wash and discard the apricot pits and weighed 2 lb pitted apricot. 
In the saucepan  that you are going to make jam next day, put together, in the evening, these apricot with 2 lb of sugar. Cover the pot with a fresh towel and leave it  on the counter, over night. 


The next day, bring the apricots to boil and stir with a clean, wood spoon from time to time, until it start bubbling. 




 From that moment cook another 15 minutes, mixing from time to time.
After 15 minutes, bring the pan aside and add the juice of one lemon. Stir continuously until cool slightly, about 10 minutes.



Pour into jars and cover with plastic wrap immediately. Leave jars until next morning,on the counter, wrapped in cloth.




The next day the plastic wrap should be scooped nice inside.



Good appetite!



MY NOTE: As long as you do not open the jars, it can stay for years, in a closet. If you open the jar, better store in the refrigerator, because it was very little cooked and can be molded easily  to the surface. 




GEM DE CAISE

1,5 kg caise (ca sa avem suficient pentru 1kg caise fara samburi)
1kg zahar
suc de la o lamaie


Pentru gem se flosesc caise frumoase, nepatate si care nu sunt foarte coapte.
Aceasta reteta este buna pentru 1 kg caise, curatate si nu mai mult. Pentru mai multe
borcane se fierbe alt kg de caise.

NOTA MEA: reteta cere sa se curata caisele, dar se poate sa taiem fiecare jumatate in doua, in loc sa le cojim, o munca foarte migaloasa!

Se spala si se curata de samburi si se cantaresc 1kg caise care se pun de cu seara impreuna cu un kg de zahar, in cratita care se va fiebe a doua zi gemul.

A doua zi se pun caisele la fiert si se amesteca cu o lingura curata, de lemn, din cind in cind, pana incepe sa clocoteasca. Se lasa pe foc inca 15 minute, amestecind din cind in cind.
Dupa 15 minute, se da cratita la o parte si se adauga sucul de la o lamaie. Se amesteca continuu pana se raceste putin, 10 minute.
Se toarna in borcane imediat si se acopera cu celofan. Se lasa pana a doua zi, pe masa, acoperite in prosop.
A doua zi celofanul o sa fie scobit frumos, inauntru.
Pofta buna!

NOTA MEA: Atata vreme cit nu se deschide borcanul poate sa stea chiar ani de zile, intr-un dulap. Daca se deschde celofanul si se consuma gemul e mai bine sa fie pastrat la frigider, pentru ca a fost foarte putin fiert si poate usor sa mucegaiasca, la suprafata.









THE BEST HUMMUS, from “Silver Palate Cookbook”

  The first time I had hummus, I love it! 30 years ago (1987) new to this coun...